Vize
İngiltere Vizesi Nasıl Alınır?
30 Haziran 2017, Cuma

İngiltere Vizesi Nasıl Alınır?

İngiltere vizesi hem ücretler hem de zorluk derecesi açısından, sahip olması en zor vize tipleri arasında bulunuyor. Dolayısıyla hiçbir pürüz ile karşılaşmamak için İngiltere vizesi hakkında tüm detayları incelemek ve başvuruyu eksiksiz tamamlamak gerekiyor. Rehber niteliğindeki bu yazımıza göz atarak aradığınız tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

 

Seyahat etmeyi hayat tarzı haline getirenlerin sahip olması gereken vize türlerinden biri olan İngiltere vizesi, diğer bir deyişle “UK Visa”; Kuzey İrlanda, İskoçya, İngiltere ve Galler ülkelerinin bulunduğu Birleşik Krallık’a gitmek için alınıyor. Diğer vizelere kıyasla, sahip olması en zor vize türlerinden biri olan İngiltere vizesi için konsolosluğa başvurmadan önce dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunuyor. Zahmetli olduğu kadar, pahalı olması nedeniyle de özen isteyen bu vize, başvurular doğrultusunda kimi zaman ret ile sonuçlanma riski de içeriyor. Üstelik herhangi bir sebeple ret almanız durumunda, 10 sene gibi uzun bir zaman dilimi boyunca adınız kara listeye yazılabiliyor. Bu durum, yalnızca Birleşik Krallık’a yapacağınız seyahatler için değil, aynı zamanda diğer ülkelere girişleriniz için de sorun yaratabiliyor. Problemsiz bir vize aşaması yaşamak için merak ettiğiniz tüm sorular bu yazımızda cevap buluyor. Siz de İngiltere vizesi hakkında rehber niteliğinde olan bu bilgilere göz atabilir ve başvurunuzu içiniz rahat bir şekilde yaparak yolculuğa çıkabilirsiniz!

 

1. İngiltere Vizesini Kimler Almalıdır?

Avrupa ülkeleri için gereken Schengen vizesi, maalesef İngiltere’yi kapsamıyor. Dolayısıyla bordo pasaport sahiplerinin yanı sıra, yeşil pasaport sahibi seyahat tutkunlarının da İngiltere vizesi alması gerekiyor. Çünkü İngiltere, hatta bütünüyle Birleşik Krallık; yeşil pasaport ile vizesiz gidilebilen ülkeler kapsamında yer almıyor. Siyah pasaportu olanlar ise İngiltere vizesi almadan, 180 gün içerisinde ülkeye seyahat edebiliyor. 

 

Diğer bir yandan, Birleşik Krallık ülkelerine gitmeyen, ancak uçuş dolayısıyla bu ülkelerin birinden gideceği ülkeye aktarma yapacak olan gezginlerin de vize alması gerekiyor. İstisnasi durumlarla muaf olabileceğiniz bu vizeye ise “transit vize” deniyor.

 

2. İngiltere Vizesini Türleri?

Genellikle hangi vizeyi alırsanız alın, gideceğiniz ülkeye ne amaçla seyahat etmek istediğiniz, hem seyahat türünüzü hem de gerekli olan belgeleri etkiliyor. İngiltere vize başvurusu yapmadan önce de seyahat amacınızı belirlemeniz, ardından sizden istenilen belgeleri hazırlamanız ve bu doğrultuda konsolosluğa başvurmanız gerekiyor.

 

2.1 Turist Vizesi

 

İngiltere turist vizesi, yalnızca turistik amaçlarla yapılan geziler için geçerlilik gösteriyor ve herhangi bir ticari amaç gütmemesi gerekiyor. Bu vize türü için başvuracak olanların 6 aydan daha kısa süreli ziyaretler gerçekleştirmesi şart koşuluyor. 1 seneden 10 seneye kadar geçerli olabilen İngiltere turist vizesine başvuracak kişilerin yaşları, mesleki ve gelir durumları da, vizenin verileceği süre için dikkate alınan faktörler arasında bulunuyor. Sahip olduğunuzda yalnızca İngiltere’ye değil, Birleşik Krallık genelinde seyahat edebilmenize olanak tanıyan İngiltere turist vizesinin fiyatları da, talep ettiğiniz seyahat süresine göre değişkenlik gösteriyor.

 

2.2 Öğrenci Vizesi

 

Günümüzde birçok genç yurt dışında, hatta eğitimin yanında dilini de geliştirmek amacıyla özellikle İngiltere’de eğitim görme arzusu duyuyor. Lisans ve yüksek lisansın yanı sıra, sertifika programları ve dil eğitimi gibi öğrenimle alakalı seyahatler içinse İngiltere öğrenci vizesi almak gerekiyor. Seyahat amacınızın eğitim olması kadar, ne kadar süre eğitim göreceğiniz de vize türünü etkiliyor. İngiltere öğrenci vizesi de bu doğrultuda uzun ve kısa dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Öğrenci ziyaretçi vizesi de denilen 6 ay süreli kısa dönem vizesi, kimi zaman 11 aya kadar yükseltilebiliyor ve yalnızca dil kurslarında görülecek eğitim için alınıyor. Ancak bu vizeye sahip olan öğrenciler, vize süresini İngiltere sınırları içerisinde uzatamadıkları gibi, orada çalışma izni de alamıyor. Uzun dönem vizesi olarak bilinen Tier 4, hem lisans ve yüksek lisans eğitimi görmek isteyenlerin hem de bir seneden uzun süreli dil kurslarına katılmayı düşünenlerin alması gereken bir vize türü olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Tier 4 vizesi alabilmeniz için Intermediate seviyesinde İngilizce bilginiz olması ve TOEFL, IELTS gibi zorlu dil sınavlarında baraj puanını aşmış olmanız şart koşuluyor. Kısa dönem İngiltere öğrenci vizesinin aksine, bu vize türünde İngiltere sınırları içerisinde kalış süresini uzatılabiliyor ve lisans ile yüksek lisans öğrencileri haftada 20 saati aşmamak suretiyle; bir nevi Part Time çalışma izni alabiliyor.

 

2.3 Çalışma Vizesi

 

Eğer İngiltere dahil olmak üzere, Birleşik Krallık’ın herhangi bir ülkesinde çalışmak istiyorsanız, başvurabileceğiniz iki ayrı vize türü bulunuyor. Tier 2 ve Tier 5 olarak adlandırılan vize türlerinin kendine has özellikleri bulunsa da, her ikisinde de tam zamanlı işiniz ile aynı sektörde olması suretiyle, haftada 20 saati aşmayacak bir ek işte çalışabilme avantajı bulunuyor. Ancak bu avantaj elbette beraberinde bazı şartlar getiriyor. Geçici çalışan vizesi olarak bilinen Tier 5 vizesini, 12 ila 24 ay arası; yani kısa dönem çalışmayı düşünenlerin alması gerekiyor. Ayrıca İngiltere Tier 5 vizesi sahiplerinin başvurabileceği; sanatçı/sporcu, din adamı, hayır işleri, değişim programı ve uluslararası anlaşmalı işler adları altında beş farklı kategori bulunuyor. Lisan şartı bulunmayan bu vize türüne sahip olmak içinse sponsorluk belgesi göstermek gerekiyor ve gelir durumunun yeterli seviyelerde seyretmesi fazlasıyla önem taşıyor. Tüm bunların yanı sıra, aynı sektör içerisinde yer alan bir işte; haftada maksimum 20 saat ek iş yapılabiliyor. Çalışmaya gelen kişi, her ay kendi banka hesabına birey başına 630 Pound yatırmak kaydıyla aile bireylerini İngiltere’ye getirebiliyor. Tier 2, yani genel çalışma vizesi ise herhangi bir kurumda çalışmak isteyenlerin alması gereken vize türü olarak karşımıza çıkıyor. Yine aynı sektörde olmak şartıyla, haftada maksimum 20 saat ek bir işte çalışılabiliyor ve İngiltere’ye çalışmak için giden kişi aile bireylerini ülkeye götürebiliyor.

 

2.4 Yerleşme Vizesi

 

Settlement Visa olarak da bilinen İngiltere yerleşim vizesi; nişanlılık, evlilik, ebeveynlik, siyasal sebeplerle bir araya gelme gibi birçok nedenle birleşmesi gereken aile bireylerinin alması gereken vize türü olmasıyla öne çıkıyor. Bu vize türünü almak için temel seviyede dil yeterliliğine ve göçmenlik sigortasına sahip olunması, sponsor eşe dahil olacak aile bireyleri ile birlikte ailenin toplam yıllık gelirinin belli bir düzeye ulaşması gibi unsurlar önem taşıyor. Fazlasıyla özen gerektiren evrakların tamamlanmasının ardından başvuru olumlu sonuçlandığı takdirde, aile bireylerine ilk etapta 27 aylık vize veriliyor ve yerleşmeden sonraki 27. ay sonunda 33 aylık ek vize daha veriliyor. Daha sonraki süreçlerde yapılan 2. ve 3. başvuruların ardından aile, süresiz olarak oturma iznine sahip olabiliyor.

 

3. İngiltere Vizesi Fiyatları ve Ödeme

İnternet üzerinden kredi kartı sistemiyle ödenen İngiltere vizesi ücretleri, 6 aylıktan 10 yıllığa kadar olan süre için; ne kadar süre ile gitmeyi tercih ederseniz, ona göre değişiyor. Seçeceğiniz süre kapsamında yapacağınız online ödeme karşılığında sistem size mail yolu ile hem başvuru ve randevu bilgilerini hem de dekontu iletiyor; ancak başvurunuz reddedildiği takdirde ödediğiniz miktar kesinlikle size geri ödenmiyor. İşte evrakları eksiksiz tamamlamak için bir sebep daha!

 

İngiltere vizesine ödeyeceğiniz miktar da, aynı belgeler gibi seyahat amacına göre farklılık gösteriyor. Aşağıda ise 2017 İngiltere vize fiyatları yer alıyor. Ücret bilgilerinin her yıl güncellenebileceğini de dipnot olarak eklememiz gerek.

 

6 aylık turist vizesi / 113 USD

2 yıllık turist vizesi / 429 USD

5 yıllık turist vizesi / 780 USD

10 yıllık turist vizesi / 978 USD

6 aylık öğrenci ziyaretçi vizesi / 116 USD

Uzatılmış öğrenci ziyaretçi vizesi / 221 USD

Uzun dönem öğrenci vizesi (Tier 4) / 426 USD

Kısa süreli çalışma izni vizesi (Tier 5) / 299 USD

Uzun süreli çalışma izni vizesi (Tier 2) / 676 USD

 

4. İngiltere Vizesi İçin Gereken Evraklar

Vize alma aşamasında her vize tipi ve hatta her ülke istediği evraklar konusunda değişkenlik gösterebiliyor. Nereye gideceğiniz, ne amaçla gideceğiniz ve hangi vizeyi alacağınız, toparlayacağınız evraklar üzerinde etkin bir rol oynuyor. Ancak her vize için gerekli temel belgeler olduğu gibi, destekleyici belgeler de bulunuyor.

 

Başvuru formunun ve randevu belgesinin çıktısı, arka fonu açık renkten oluşan 2 adet güncel biometrik fotoğraf ve ödeme bilgileriniz, vize merkezindeki randevunuza giderken yanınızda bulundurmanız gereken temel evrakları oluşturuyor. Buna ek evraklar ise İngiltere vizesini alıp almayacağınızı belirleme konusunda büyük bir rol oynuyor. Otel - uçak gibi rezervasyonlarınızın belgeleri, kartınızdaki para akışına dair güncel çıktılar, sahip olduğunuz taşınmazların kopyaları, maaş bilgileriniz ve varsa birikmişlerinize dair örnekler İngiltere vizesi almanızı kolaylaştırabiliyor. Başvuru merkezine sunduğunuz destekleyici evrakların tümü, aslında seyahat amacınızın dışına çıkmayacağınıza, orada kalmanız gereken süreyi aşmayacağınıza, seyahatinizi karşılayacak imkanlara sahip olduğunuza ve illegal hareketler yapmayacağınıza dair garanti olarak algılanıyor.

 

Turistik vize, öğrenci vizesi, çalışma vizesi ve yerleşim vizesi için gereken evraklar birbirlerinden farklılık gösteriyor. İngiltere vizesi başvurusu öncelikli olarak internet üzerinden gerçekleştiği için, mesleğinizi bildirip; vize türünü, randevu yerini ve saatini seçtiğinizde, tamamlamanız gereken evrakların tümü bu doğrultuda karşınıza çıkıyor. Randevu gününe kadar tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde toparlayarak vize alma sürecinizde sorunla karşılaşma riskini azaltabilir; hatta belgelerinizin kopyalarının yanı sıra, asıllarını da yanınızda götürerek süreci hızlandırabilirsiniz.

 

5. İngiltere Vizesi Başvuru Merkezleri

İngiltere konsoloslukları vize başvurularını direkt olarak kabul etmiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde bulunan İngiltere Vize Başvuru Merkezleri üzerinden işlemlerin yapılması gerekiyor. Ancak, öncelikle internet üzerinden randevu almanız ve form doldurmanız gerektiğini hatırlatmamız gerek. İşte Türkiye’de bulunan İngiltere Vize Başvuru Merkezleri;

 

Ankara Vize Başvuru Merkezi: Sheraton Business Centre, Boğaz Sokak, Kavaklıdere 06700

Adana Vize Başvuru Merkezi: Adana Ticaret Odası, Abidinpaşa Caddesi No: 52 Seyhan/Adana

Antalya Vize Başvuru Merkezi: Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Göksu Mahallesi, Gazi Bulvarı No 531

Bursa Vize Başvuru Merkezi: Sheraton Bursa Hotel, Odunluk Mahallesi, Akpınar Caddesi 16110

Gaziantep Vize Başvuru Merkezi: Muammer Aksoy Bulvarı, Hüseyin İncioğlu Cad. No.34/B Şehitkamil

İstanbul Vize Başvuru Merkezi: Profilo AVM, Gülbahar Mahallesi, Cemal Sahil Caddesi, Kat.4 No.138/A Mecidiyeköy

İzmir Vize Başvuru Merkezi: Aksoy Plaza, Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:152, Alsancak 35220

 

6. İngiltere Vizesi ile Hangi Ülkere Gidilir?

İngiltere vizesi, her ne kadar İngiltere adıyla anılıyorsa da, Birleşik Krallık’ın tümünü kapsıyor. Dolayısıyla Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ülkeleri için de gerekli olan bu vize türü ile gidebileceğiniz toplam 12 ayrı lokasyon bulunuyor. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın yanı sıra; Anguilla, Bermuda, Pitcairn, Cebelitarık ve Montserrat gibi yerlere İngiltere vizesi ile gidebilirsiniz. İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları ve Falkland Adaları da, bu vizeye sahip olan seyahat severlerin gidebileceği diğer yerler arasında bulunuyor.

 

7. İngiltere Vizesi Hakkında
En Çok Merak Edilen Sorular

7.1 Belgelerin İngilizce mi olması gerekiyor?

Birleşik Krallık Vize ve Göç Dairesi tarafından gözlemlenen belgelerin kesinlikle İngilizce olarak hazırlanması bekleniyor.

 

7.2 Başvuru nasıl geri çekiliyor?

Vize için yaptığınız başvuruyu geri çekmek için, başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz vize merkezi ile iletişim kurarak başvuru geri çekim tel formunu doldurabilir; hem pasaportunuzu hem de merkeze teslim ettiğiniz evraklarınızı sorunsuz bir şekilde geri alabilirsiniz.

 

7.3 İngiltere’ye araçla gideceklerin nasıl bir yol izlemesi gerekiyor?

UK vizenizi aldıktan sonra, ülkeye araçla giriş yapabilmeniz için uluslararası ehliyet ya da çipli ehliyet ve bir de uluslararası boyutta geçerliliği olan trafik sigortası sahibi olmanız şart koşuluyor.

 

7.4 İngiltere vizesi kaç günde çıkıyor?

Öncelikle, İngiltere seyahati için belirlediğiniz uçuş tarihinden en erken 3 ay önce vize başvurusu yapabilirsiniz. Eğer İngiltere vizesi için sizden istenen temel ve ek belgeleri eksiksiz olarak tamamlayıp başvurunuzu gerçekleştirirseniz, bayramlar ve resmi tatiller haricinde, 21 iş günü içerisinde sonuç alabilirsiniz.

 

7.5 Vize reddedildiği takdirde ne yapılabiliyor?

İngiltere vizesi için yaptığınız başvuru, evrakta sahtecilik gibi fahiş hatalar dışında, herhangi bir sebeple ret ile sonuçlandığı takdirde size tekrar başvuru yapma hakkı doğuyor.

 

7.6 Ret sonucuna itiraz hakkı doğuyor mu?

İngiltere vizesi türlerinden yalnızca İngiltere aile ziyareti vizesi için, ret kararı verilen tarihten sonraki 28 gün içinde itiraz edilebiliyor. Bu vize türü dışında, turist vizesi de dahil olmak üzere İngiltere vize başvurularına verilen ret kararlarına karşılık itiraz hakkı doğmuyor.

Yukarı Çık